11/09/2016

Pumpkins, tea & cinnamon buns

Za oknem trzydziestostopniowy upał, a ja zabrałam się za pieczenie moich ulubionych cinnamon buns, chyba po to, aby przywołać szybciej jesień. Wiem, że większość z Was cieszy się z ostatnich już w tym roku dni lata, jednak ja nie mogę się doczekać tych dni, kiedy mogę zaszyć się pod kocem z herbatą i książką. W tle spokojna muzyka i deszcz za oknem. Ciepły sweter. I wszechobecny zapach cynamonu. A kilka osób na instagramie pytało o przepis na te cuda, więc dziś post z nimi w roli głównej!


 CINNAMON BUNS


  • 1 szklanka podgrzanego mleka
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułeczek po wierzchu
  • 3 łyżki cukru (lub więcej, bo moi domownicy nie lubią słodyczy)
  • pół kostki roztopionego masła (125g)
  • pół łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • opakowanie suchych drożdży

Do 'nadzienia' używam ok. 6 łyżek cukru wymieszanych z 3 łyżkami cynamonu. Ale to zależy od tego ile zechcecie mieć nadzienia :) Z podanego przepisu wychodzi około 30 bułeczek (blacha wsadowa do piekarnika).

Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier i drożdże i mleko, następnie jajka i masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy nasze ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm. Posypujemy cukrem z cynamonem, rozcinamy na paski o szerokości 2 cm i zwijamy. Zostawiamy na blasze i po chwili smarujemy po wierzchu jajkiem, by były chrupiące. Można posypać cukrem (opcjonalnie). Pieczemy około 20 minut w 180°C w trybie góra-dół (nie polecam używać termoobiegu!)
Gdy ostygną możemy polać je lukrem, zrobionym z około 10-12 łyżek cukru pudru i 3 łyżek wody. :)

14 comments:

  1. Śliczne foteczki, Kornelko ♡

    ReplyDelete
  2. Wygląda pysznie. Kiedyś skorzystam z przepisu :D

    http://the-rose-style.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Oh wyglądają przepysznie ! Narobiłaś mi ochoty ! ;)
    Twój przepis koniecznie zapisuję i w moim przypadku w zimowe wieczory po powrocie do domu na pewno wypróbuję ;)

    ReplyDelete
  4. Piękne zdjęcia! Jeju, ja tak uwielbiam twoje zdjęcia ❤ Przepysznie wygląda, muszę kiedyś wypróbować!
    Buziaki xx

    ReplyDelete
  5. Twoje zdjęcia mają klimat! Uwielbiam ! <3



    Zapraszam do nas:
    http://victim-fashion.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Kocham jesień, kocham Twoje zdjęcia w takim klimacie, a i te cynamonowe ślimaczki robię co roku! Tym razem wypróbuję Twój przepis <3

    ReplyDelete
  7. Jak ładnie wyglądają, pewnie pysznie smakują! *.*
    Mój blog :)

    ReplyDelete
  8. Mniam! Idealne na jesienny wieczór <3
    Pozdrawiam, W.

    ReplyDelete
  9. Wyglądają przepysznie, idealne na typowo jesienne wieczory, które mam nadzieję już niedługo się pojawią. Bo powoli męczą mnie te upały, w końcu już połowa września! Buziaki :*

    miniifluff

    ReplyDelete
  10. Jak się na nie patrzy to naprawdę chce się już jesień! Musze wypróbować :)

    ReplyDelete
  11. mmm musi być pyszne! na pewno wypróbujuę Twój przepis ale jak będzie nieco chłodniej ;)
    http://karik-karik.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. ależ zrobiło się jesiennie, a ja chetnie pozostałabym jeszcze
    w klimacie lata, uwielbiam upały :D przepis napewno doskonały
    koniecznie musze go wypróbować :D
    pozdrawiam cieplutko myszko :*
    w wolnej chwili zapraszam do siebie ♡
    ayuna-chan.blogspot.com

    ReplyDelete

--- WERYFIKACJA OBRAZKOWA WYŁĄCZONA ---

Dziękuję za każdy komentarz, jest dla mnie ogromną motywacją.
Zostaw link do bloga, na pewno go odwiedzę/zaobserwuję.
Nie odpowiadam na LBA, ale dziękuję za każdą nominację. ♡